VIG Talk #Terugnaar100 Hoe krijgen we de Nederlandse patiënt uit de wachtkamer?

Nederlandse patiënten zitten steeds langer in de wachtkamer als het gaat om de toegang tot nieuwe geneesmiddelen. We krijgen slechts toegang tot twee derde van de nieuwe medicijnen.

Daarmee lopen we flink achter op andere Europese landen. Vooral als we kijken naar Duitsland is het verschil enorm. Van de 152 onderzochte nieuwe geneesmiddelen zijn er in Duitsland 133 beschikbaar. In ons land zijn dat er slechts 96. En dan moet een patiënt daarnaast nog gemiddeld 200 dagen wachten op deze geneesmiddelen. In Duitsland is dat maximaal 100 dagen , en vaak nog korter.

Dit bleek uit de onlangs gepubliceerde Patients WAIT Indicator 2020, een onafhankelijk onderzoek naar de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Europa. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is momenteel bezig met een analyse van de knelpunten, maar wil zich ook hard maken voor mogelijke en haalbare oplossingen.

Hoe kan het dat de situatie van een patiënt met een zeldzame ziekte in het ziekenhuis in Aken hoopvoller is dan in het ziekenhuis 20 kilometer verderop in Heerlen? Wat kunnen we leren van Duitsland? Hoe zou het ‘Duitse systeem’ ook in Nederland kunnen werken? En welk voordelen geeft dit voor patiënten? In deze VIG Talk zoomen we verder in op de gevolgen voor de Nederlandse patiënt, en krijgen we een inkijk in het Duitse model.

De sprekers zijn

Jan Benedictus (Patiëntenfederatie) en David Ikkersheim (KPMG).

Dagvoorzitter Gerard Schouw (VIG) geeft leiding aan de discussie over dit boeiende en actuele onderwerp.

Datum en tijdstip

2021-09-02T16:00:00

Locatie

Online evenement, uitgezonden vanuit WTC